Slovensko je vo výrobe hydiny na obyvateľa na chvoste rebríčka EÚ

09.02.2013 Bratislava

Bratislava 8. februára (TASR) - Slovensko je v rebríčku výroby hydiny spomedzi členských štátov EÚ tretie od konca s výrobou 10 kg na obyvateľa a rok.

Za Slovenskom je v rebríčku už len Malta a Luxembursko, ktoré hydinu nevyrába. Malta produkuje množstvá na úrovni pod 10 kg na obyvateľa za rok. V EÚ sa pritom vyrába priemerne 25 kg hydinového mäsa na obyvateľa ročne.

"Najväčším producentom hydiny na obyvateľa v EÚ je Holandsko s výrobou 51 kg, ďalej Belgicko so 45 kg a za nimi nasledujú naši susedia – Maďarsko a Poľsko. Maďarsko vyprodukuje 39 kg na obyvateľa a rok a Poľsko 36 kg na obyvateľa. Susedná Česká republika vyrába 16 kg na obyvateľa," uviedol ďalej riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Sebestačnosť EÚ vo výrobe hydinového mäsa podľa Molnára predstavuje 109-% úroveň. Holandsko dosahuje 233 %, respektíve Belgicko 204 % sebestačnosti.

"Poľsko je vo výrobe hydinového mäsa sebestačné na 180 %. Maďarsko na 128 %, Česká republika na 65 %. Slovenská republika len na 54 %," poznamenal.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská, dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny i producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 27 členov.
 

Vyberte región